top of page

INNLEGGSSÅLER FOR IDRETTSUTØVERE

Vi har valgt å bruke innleggsålene Formthotics fordi dette er en såle som har et meget behagelig materiale. Sålene er meget lette og det er laget ulike modeller tilpasset ulike idretter. Dette gjør sålene spesielt godt egnet for idrettsutøvere i alle typer idretter. Våre terapeuter er dyktige til å analysere om idrettsutøvere kan ha nytte av å forebygge med innleggsåler. Ved behandling av idrettsskader kan tilpassede innleggssler være en viktig del av behandlingen både av føtter og andre deler av kroppen.   I tillegg til ulike idrettsmodeller finnes selvfølgelig såler tilpasset alle andre typer hverdagssko og føtter.

SÅLETILPASNING KOMBINERT MED ANNEN BEHANDLING

​Såletilpasning er oftest et supplement til behandlingen, men vi har også kunder som kun kommer til oss for å få tilpasset såler. Både naprapater, fysioterapeuter og osteopater er dyktige på å analysere om du har behov for innleggsåler. Hos oss utføres såletilpasningen av våre fysioterapeter som er grundig kurset i dette. I tillegg til den tekniske såletilpasningen har de inngående kunnskap i hvordan ulike såler påvirker føttene og kroppen. Dette gjør at alle sålene vi tilpasser er utformet etter den enkeltes individuelt tilpassede behov.

SÅLETILPASNING

HVA ER SÅLETILPASNING?

Innleggsåler kan hjelpe pasienter med å rette opp feilbelastning av foten. Vi tilpasser såler både forebyggende, for å avlaste skader og for bedre fotkomfort. Innleggsålene vi tilpasser er av merket Formthotics som har et stor utvalg av ulike type såler. Innleggsålene gir en rekke muligheter rent forebyggende og brukes av mange idrettsutøvere, blant annet det norske skiskytterlandslaget. For å vurdere om du kan ha nytte av såler og som grunnlag for såletilpasningen bruker vi en rekke forskjellige tester når vi undersøker. Vi utfører en grundig undersøkelse av ledd muskler og andre strukturer i føttene. En viktig del av undersøkelsen er ganganalyse der man ser hvordan steget avvikles. I tillegg benyttes ofte speilkasse for å se på fotens avtrykk samt ulike balansetester. Terapeuten vil også analysere hvordan du sliter dine sko. Ut fra en slik samlet vurdering og en eventuell diagnose man skal avhjelpe tilpasses sålene individuellt til den enkelte fot. Ofte er det forskjell på høyre og venstre fot slik at de to sålene som lages er ulike. Ved bruk av tilpassede innleggsåler oppnår man nøytral stilling i ankelen, selv på hardt underlag. Dette vil redusere eventuelle feilbelastninger, motvirke smerter og gjøre fottøyet mer komfortabelt.

Formthotics såler kan med fordel benyttes ved:

  • Overpronasjon(fot som ruller for mye innover)

  • Ved stor utrotasjon(tærne peker utover)

  • Behov for mer ankelstabilitet

  • Behov for støtte av fotens indre buer

  • Økt behov for støtdemping

  • Trøtthet i føtter, ankler muskler og ben

  • Behov for mindre glidning av foten

  • Større benlengdeforskjell

  • Behov for å stive av en sko, for eksempel en for myk fotballsko

HVA KAN SÅLETILPASNING HJELPE FOR?

Typiske fotplager som kan bli redusert med innleggssåler er plantar fascitt, halux valgus (skjev storetå), metatarsalgi (tåballsmerter) og akillessenebetennelse.  I tillegg kan man få hjelp av innleggsålene ved ulike former for skjev fotstilling. Dette kan være fotstillinger som gir feilbelastninger i kne, hofte, bekken og rygg. Innleggsåler brukes også for å utligne benlengdeforskjell.

bottom of page